Grządka permakulturowa – jak zacząć?

Stworzenie uprawy permakulturowej od podstaw, czyli jak to było u nas. No i jak kontynuować w zmieniającym się świecie.

Bezpłatny webinar na stronie FB Kompostella
Termin: 27 września 2022, godz. 19:00

Zapisz się na webinar już dziś:

4 + 5 =

Kontaktując się z nami zgadzasz się na Politykę Prywatności.

Produktywny ogród w czasach gwałtownych przemian ? Tak właśnie! Ogród to miejsce wytchnienia i inspiracji, to źródło całkiem praktycznych, bardzo przydatnych umiejętności, to własna zdrowa żywność. To miejsce gdzie kiełkuje, zielenieje i owocuje poczucie sensu, i całkiem realna, własna zdrowa żywność.

Wrzesień to świetny czas na opowieść o zasadach permakultury, o uprawie permakulturowej, o sensie realnego działania. Bo po efektach ich poznacie, a we wrześniu najlepiej widać bogate plony, zdrową glebę, bioróżnorodny ekosystem. We wrześniu widać, że to wszystko ma sens!

Zapraszam Cię na opowieść o moich początkach, kiedy to w roku 2016 stworzyłam z pomocą rodziny pierwszą grządkę ściółkowaną. No i jak opisałam to na blogu w 2017. Właściwie wtedy uwierzyłam, że to naprawdę się dzieje, że to ma sens, no i że świat chce o tym czytać. Spośród wielu opisów przemian naszego gospodarstwa na blogu ten artykuł ‘jak zacząć’ ma wciąż wielotysięczną publiczność. Co utwierdza mnie w przekonaniu: najważniejsze są podstawy.

Opowiem więc trochę o podstawach, o ewolucji naszego gospodarstwa od jednej grządki do bogatego, pięknego i produktywnego ogrodu. O tworzeniu z bliska, w realu świata zgodnego z etycznymi zasadami permakultury, bez walki, bez nadmiernego wyczerpywania sił, bez trzymania się sztywnych założeń. Raczej z uwzględnieniem życiowej wygody i realizacji codziennych pasji.

Bo permakultura to tworzenie zdrowej żywności, przyjaznego ekosystemu, wspierającej społeczności. Ale też życie, nasze indywidualne, codzienne życie, a więc słowo ‘życiowa wygoda’, poszukiwanie radości i bezpieczeństwa jest tu niemniej ważne niż ściółkowanie ziemi.

I jak co roku potwierdzam. Tak, to także dla Ciebie! To Cię nie przerośnie, to ma głęboki sens. Nie odmawiaj sobie zanurzenia rąk w pracy ziemskiej. Tworzenie jadalnego ogrodu przy domu, na osiedlu, na balkonie jest realne i bardzo wartościowe. Po prostu zacznij. Od jednej grządki.

 

Ogród to własna żywność, własna moc, to droga do poczucia się lepiej na co dzień. To nadzieja w powszednich, drobnych czynnościach tworzących większą całość. Przyroda nie spieszy się, nie ustaje, zawsze idzie do przodu, zawsze znajduje drogę. I zawsze jest czas, żeby uczyć się od niej rzeczy najważniejszych. To taczek zapraszam! Niezbyt ciężko, a wręcz leniwie zapraszam.

Projektuj trwałe rozwiązania na trudne czasy – szukaj tego co najważniejsze, w ogrodzie.

Małgorzata

 

Pochodzi z Krakowa, a od kilku lat jej miejsce na ziemi, to Kompostella, półhektarowe gospodarstwo w województwie świętokrzyskim, które tworzy wspólnie z partnerem Maćkiem. Projektuje stopniowo produktywny ogród leśny. Selekcjonuje najlepsze lokalne warzywa i owoce w celu wyczarowania jak najlepszej zdrowej żywności we własnej kuchni. Nadmiarem dzieli się sprzedając autorskie przetwory i przyprawy lokalnie i przez sklep internetowy. A wiedzą dzieli się opowiadając o życiu i uprawie ziemi zgodnie z zasadami permakultury na stronie FB Kompostella i na blogu ekoKompostella.

Fascynuje ją powstawanie żywności od momentu tworzenia wartościowej gleby, poprzez naturalną uprawę, aż do zachowywania smaków i wartości odżywczych w słojach i butlach. Bo wszystko to można osiągać lokalnie, dla zdrowia społeczności i bezpieczeństwa żywnościowego nas wszystkich.

Małgorzata: "Z koncepcją permakultury zapoznałam się dzięki warsztatom i wykładom Bena Lazara www.permakultura.edu.pl. Ukończyłam dwuletni kurs certyfikacyjny projektowania permakulturowego organizowany przez Permaculture Women's Guild www.permaculturewomen.com.
Moi ulubieni mentorzy w zakresie domowej fermentacji i tworzenia octów domowych: Octy Lileusza, Sandor Ellix Katz, Pascal Baudar"

 

Zapisz się na darmowy webinar:

15 + 5 =