Octy domowe
Octy Mój Leniwy Ogród są tworzone metodą domową z wyselekcjonowanych lokalnych owoców głównie z naszego ogrodu, także z dodatkiem ziół. Octy długo dojrzewają w szklanych słojach. Dzięki temu nabierają wartości odżywczej, i są delikatne w smaku. Po około 5-6 miesiącach są przelewane do butelek i oferowane w sklepie. Te najcenniejsze, z wyjątkowych surowców – w specjalnych opakowaniach. Od octów zaczęliśmy tworzenie naszych przetworów. Fascynuje nas alchemia długo tworzącego się produktu, wyjątkowej przyprawy do potraw, dodatku do napojów, o ogromnej ilości zastosowań kulinarnych i zdrowotnych.
Octy domowe z różnych owoców i ziół
-
Ocet domowy z cytryn eko z igłami sosny i oregano
15,00 zł – 35,00 zł -
Promocja!
Ocet domowy z jabłek i ziela żywokostu
35,00 zł – 45,00 zł -
Ocet domowy kwiat bzu czarnego i jabłka
15,00 zł – 35,00 zł -
Ocet domowy koniczyna czerwona i truskawka
15,00 zł – 35,00 zł -
Ocet mięta i miód
15,00 zł – 35,00 zł -
Ocet domowy z żurawiny
15,00 zł – 35,00 zł -
Ocet domowy z malin
15,00 zł – 35,00 zł -
Ocet domowy z aronii
15,00 zł – 35,00 zł -
Ocet domowy z truskawek
15,00 zł – 35,00 zł -
Ocet domowy z cytryn ekologicznych
15,00 zł – 35,00 zł -
Ocet domowy ze śliwek
15,00 zł – 35,00 zł -
Ocet domowy z jabłek
15,00 zł – 25,00 zł
Octy domowe Premium – z wyjątkowych owoców i kwiatów, długo leżakujące
Octy domowe
Octy domowe tworzę na bazie kolejnych pojawiających się surowców zgodnie z porami roku. Na wiosnę pojawiają się nowe zioła i kwiaty do octów ziołowych, potem kolejno owoce będące bazą naszych produktów. Każda partia octu powstaje przez kilka miesięcy. Dopiero wtedy owoce są odcedzane, a gotowy produkt przelewany jest do butelek. Można więc zamówić o wiele wcześniej wybrany przez siebie ocet kulinarny, dietetyczny lub pro-zdrowotny, a można wybrać z aktualnie dostępnej limitowanej oferty.
Wszystkie nasze octy powstają z lokalnych surowców ze sprawdzonymi dodatkami jak cytryny ekologiczne. Tworzymy je tak, aby były i wartościowe jako naturalny probiotyk i aby miały wysublimowany smak do zastosowań kulinarnych.
Nasze octy domowe w przeciwieństwie do octów produkowanych masowo nie są pasteryzowane, mamy kontrolę nad całym procesem ich tworzenia, transportu i sprzedaży, a więc wiemy, że na prawdę zawierają żywe kultury bakterii. I naprawdę smakują tak, jak w próbkach, które dajemy wam do spróbowania na naszym stoisku. A więc subtelne wspomaganie naszego ogranizmu z powodzeniem można oprzeć na kuracji lemoniadką octową. I jednocześnie z powodzeniem można doprawiać octem domowym wyjątkowe smaki waszych domowych potraw.
Zapraszam do zapytań mailem, do próbowania który smak jest dla Ciebie najlepszy, no i do zakupów gotowych produktów dostępnych w sklepie on-line!
Alchemia octów owocowych i ziołowych
Ze wszystkich superfoods, czyli produktów, które łączą super smak z korzyścia dla zdrowia, najbardziej pokochałam octy domowe. Już wcześniej czytałam, że działają na florę bakteryjną jelit jak probiotyk tylko delikatniej, i przez to łagodzą objawy wielu dolegliwości (jak na przykład cukrzyca), przy okazji regulują trawienie działając odchudzająco. Ale nie zdawałam sobie sprawy jak szybko, a jednocześnie tonizująco działają na organizm. Pierwszy ocet, który zrobiłam z tego, co akurat miałam na stole w kuchni (truskawki, lawenda, wanilia) zaskoczył mnie pięknym zapachem i szybką poprawą ogólnego samopoczucia po dwutygodniowej kuracji (szklanka ciepłej wody co rano z łyżką octu). Od tej pory testuję z dużym powodzeniem na sobie, na rodzinie i znajomych różne rodzaje octów z owoców z własnego sadu i z sadów sąsiadów. Jestem pod dużym wrażeniem ich pro-zdrowotnej mocy. I pod wrażeniem różnorodności, którą można osiągnąć na bazie octowania.
Do octów owocowych dodaję często zioła, ale tak, aby działały kierunkowo (np. krwawnik, mięta lub koper włoski na trawienie). Uwielbiam tą alchemię! A poza wartością zdrowotną, octy owocowe, i te z dodatkiem ziół naprawdę świetnie smakują i nadają się do wielu zastosowań kulinarnych (sos do sałatek, zaprawa do zupy, marynata do mięsa, marynowane gruszki).
Proces tworzenia octu trwa wiele miesięcy, to ciągle ewoluujący żywy organizm – każdemu polecam zrobienie własnego octu przynajmniej raz. Trochę więcej o wytwarzaniu octów i ich zaletach napisałam na blogu ekoKompostella.
Jeżeli interesujesz się konkretnymi przetworami, które tworzę, pisz! Chętnie wymienię się wiedzą o tworzeniu różnych kompozycji i przepisów.
Ciekawi mnie też czy znasz jakieś inne specjalności łopuszańskie i świętokrzyskie, których jeszcze nie odkryłam. Cały czas szukam. Nasza medycyna ludowa i tradycja kulinarna to bogactwo wiedzy, którą warto ocalić od zapomnienia – na przykład tworząc własne przetwory.
Kompostella
O nas:
Domowa produkcja przetworów z własnego ogrodu
Rolniczy Handel Detaliczny
Usługi ogrodnicze świadczone lokalnie
Punkty detaliczne i sklep online
Sprawdź co u nas słychać:
Obsługa klienta:
Kompostella Małgorzata Witczak
Godziny otwarcia: pn-pt 10:00 – 16:00
E-mail: malgorzata@kompostella.pl
Telefon: +48 604754411
Formularz kontaktowy
Blog ekoKompostella