Zapisz się na Warsztat:
Kontaktując się z nami zgadzasz się na Regulamin i Politykę Prywatności.
Smak i zdrowie w twojej kuchni. Stwórz własny ocet domowy, zainspiruj się samodzielnym tworzeniem wyjątkowych przypraw i zdrowej żywności jednocześnie.

Jesień, to u nas czas przetworów. Może chcesz skorzystać i zobaczyć jak tworzę w kuchni nasz ulubiony produkt, czyli żywy ocet domowy? A może chcesz tworzyć pierwszy własny probiotyczny ocet w tym samym czasie?
Sałatka z sosem winegret na bazie własnego octu? Lemoniadka wzmacniająca z ciepłą wodą, łyżką octu własnej produkcji i z miodem? I pysznie i zdrowo. A taką bazę do nadawania smaku codziennym potrawom i napojom możesz tworzyć samodzielnie w zaciszu kuchennym. Proces tworzenia octu nie jest trudny, ale jest długotrwały. Po to, aby był medytacyjną przyjemnością warto poznać podstawowe zasady jego tworzenia na rzeczywistych praktycznych przykładach. A potem korzystać z tej kuchennej alchemii do tworzenia własnych wyjątkowych przepisów. Smak i zdrowie w jednym!
Co będzie na warsztatach?
Opowiem co to jest żywy ocet domowy, jak działa na organizm, jakie ma zastosowania.
Pokażę jak robię ocet bazowy z jabłek.
Pokażę też jak można go wzmocnić dodając dodatkowe komponenty tworząc wyjątkowe w smaku octy kulinarne i ziołowe.
Opowiem o technicznych aspektach domowej fermentacji octowej, przechowywania i pomiaru kwasowości octów.
- A jeżeli będzie czas opowiem o maceratach octowych i innych produktach, które można tworzyć na bazie octu. Będzie parę sprawdzonych domowych przepisów.
Forma spotkania: Warsztat on-line w komunikatorze umożliwiającym wspólną pracę (Messenger). Ja pokazuję przy naszej kuchni kaflowej jak powstaje nastaw na ocet. Ty jednocześnie tworzysz u siebie i zadajesz pytania. Spotkanie w zamkniętej grupie z możliwością rozmowy i chatu.
Termin: czwartek, 23 listopada 2023, godz. 19:00.
Czas trwania warsztatu 2 godziny.
Cena 70 zł do dnia 16.11.2023.
Później cena 90 zł.
Płatność przez sklep online (przycisk Kup teraz) lub na rachunek:
Kompostella Małgorzata Witczak
Rachunek ING: 62 1050 1445 1000 0097 3139 9672
Tytuł wpłaty: Warsztat kuchenny
Bardzo proszę o informację emailem po dokonaniu wpłaty na adres: malgorzata@kompostella.pl
Praktyczna kuchenna magia.
Już teraz poszukaj dobrych sprawdzonych owoców na nastaw octowy.
Małgorzata
Pochodzi z Krakowa, a od kilku lat jej miejsce na ziemi, to Kompostella, półhektarowe gospodarstwo w województwie świętokrzyskim, które tworzy wspólnie z partnerem Maćkiem. Projektuje stopniowo produktywny ogród leśny. Selekcjonuje najlepsze lokalne warzywa i owoce w celu wyczarowania jak najlepszej zdrowej żywności we własnej kuchni. Nadmiarem dzieli się sprzedając autorskie przetwory i przyprawy lokalnie i przez sklep internetowy. A wiedzą dzieli się opowiadając o życiu i uprawie ziemi zgodnie z zasadami permakultury na stronie FB Kompostella i na blogu ekoKompostella.
Fascynuje ją powstawanie żywności od momentu tworzenia wartościowej gleby, poprzez naturalną uprawę, aż do zachowywania smaków i wartości odżywczych w słojach i butlach. Bo wszystko to można osiągać lokalnie, dla zdrowia społeczności i bezpieczeństwa żywnościowego nas wszystkich.
Małgorzata: "Z koncepcją permakultury zapoznałam się dzięki warsztatom i wykładom Bena Lazara www.permakultura.edu.pl. Ukończyłam dwuletni kurs certyfikacyjny projektowania permakulturowego organizowany przez Permaculture Women's Guild www.permaculturewomen.com.
Moi ulubieni mentorzy w zakresie domowej fermentacji i tworzenia octów domowych: Octy Lileusza, Sandor Ellix Katz, Pascal Baudar"


Zapisz się na warsztat:
Kontaktując się z nami zgadzasz się na Regulamin i Politykę Prywatności.