Wiosenna przemiana
Nauka uprawy permakulturowej
od podstaw
Zainspiruj się ogrodem, zadbaj o siebie!
Kurs on-line
20 maja – 19 czerwca 2021
Zgłoś się na kurs już dziś:
Kontaktując się z nami zgadzasz się na Politykę Prywatności.
Masz w sobie gotowość na pracę z Ziemią?
- Chcesz zmienić świat, ale czujesz, że najpierw musisz nabrać mocy w swoim najbliższym otoczeniu?
- Marzy ci się leniwy ogród, ze zdrową żywnością rosnącą bez wielkich nakładów obok twojego leżaka, ale nie masz hektarów, albo też nie masz miejsca dla siebie w swoim ogrodzie?
- Chcesz medytować w ogrodowym SPA nie lecąc po to samolotem na koniec świata?
- Chcesz podnieść odporność twoją i twojej rodziny, ale nie wiesz jak dokładnie powstaje zdrowa żywność?
Ciągle nie zaczynasz, dlaczego?
- Myślisz, że ogrodnictwo to zupełnie nie twoja bajka, bo ‘wszyscy’ uważają, że musi być niewdzięczną katorgą.
- Myślisz, że potrzebujesz zaawansowanych umiejętności ogrodniczych, dużo terenu i sprzętu.
- Myślisz, że to niemożliwe, żeby to co zasiejesz tak po prostu zakiełkowało i urosło.
A co na to twoja intuicja?
Przecież wiesz, że teraz jest ten najlepszy czas, żeby spróbować. Aby tworzyć po swojemu, mieszkać po swojemu, jeść lepiej, odpoczywać spokojniej i bezpieczniej.
Ja stworzyłam swój ogród kilka lat temu bez wcześniejszych doświadczeń i umiejętności, po wielu, wielu latach pracy przy komputerze.
Zobacz, że ty też dzięki metodzie permakulturowej możesz stworzyć z lekkością, spokojem i na własnych warunkach ogród z twojej wyobraźni.
Tak to jest możliwe!
Pokażę ci jak szybko poradzić sobie z pierwszą fazą tworzenia takiego ogrodu, czyli zakładaniem pierwszej grządki. I będzie to piękne, twórcze przeżycie, a nie pańszczyzna.
Kiedy przewidywalność naszej cywilizacji i przewidywalność klimatu staje się bieżącą niewiadomą, stwórz oazę piękna i bioróżnorodności dla siebie i swoich bliskich.
Metoda prowadzenia kursu
Kurs prowadzony będzie przez 5 tygodni w formie regularnej wysyłki listów email (2 tygodniowo).
Listy email będą zawierały pisemne informacje, teorię i instrukcje wykonania konkretnych zadań umożliwiających samodzielne stworzenie uprawy permakulturowej we własnym ogrodzie każdego uczestnika. Każdy list będzie zawierał link do krótkiego filmu instruktażowego przygotowanego w realnych warunkach uprawy w naszym świętokrzyskim ogrodzie.
Raz w tygodniu dostępna będzie godzinna sesja pytań i odpowiedzi w formie live na FB albo w pokoju Messenger.
Dodatkowo do wybranych zadań będą udostępniane materiały i karty pracy w pdf do wydruku.
Zakres kursu
Kurs wyposaży Cię w podstawową wiedzę o życiu zgodnym z zasadami permakultury na podstawie pierwszej, rzeczywistej uprawy ściółkowej.
Wirtualna nauka, indywidualna kreacja, wymiana wiedzy z grupą, stworzenie realnego żyjącego zestawu roślin. To wszystko w pięciu prostych krokach:
- KROK 1: Wyrażenie własnych intencji, przygotowanie narzędzi pracy i materiałów
- KROK 2: Ściółkowanie i zaopatrzenie w wodę
- KROK 3: Tworzenie gildii roślin wspierających się
- KROK 4: Sianie i sadzenie roślin, permakultura na balkonie
- KROK 5: Nawożenie i ochrona roślin, opieka, celebrowanie
W trakcie kursu na bieżąco będą omawiane zasady permakultury użyteczne w życiu codziennym i w uprawie ogrodowej. Na przykład: bazowanie projektu na obserwacji i naśladowaniu przyrody, tworzenie bioróżnorodności w ogrodzie, budowanie relacji zamiast niszczenia ‘wroga’, tworzenie małych, ewolucyjnych rozwiązań.
Dlaczego permakultura?
Bo ta metoda, inaczej nazywana ‘leniwym ogrodnictwem‘ jest stosowana z powodzeniem przez osoby, które mają zbyt mało czasu i fizycznych sił na regularną codzienną pracę w ogrodzie lub gospodarstwie.
Bo tą metodą zaczęłam tworzyć swój ogród ja, oderwana od biurka po kilkudziesięciu latach przy komputerze. I radzę sobie z tworzeniem mojej miejscówki ogrodowej na Ziemi bez żadnych wcześniejszych doświadczeń ogrodniczych. Nie, nie sama. Ale zaczęłam o własych siłach. Inni uwierzyli i pomogli.
Metoda wydaje mi się wciąż tak prosta, spójna i zachwycająca, że staram się przekonać do niej innych. Może uda mi się przekonać też ciebie?
Zgłoś się na kurs już dziś:
Kontaktując się z nami zgadzasz się na Politykę Prywatności.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem rozpoczęcia jest wniesienie pełnej opłaty za kurs do 20 maja 2021.
Kurs można wykupić w dwóch wariantach:
Pakiet instruktażowy – 180 zł: Zestaw 10 lekcji online przesyłanych regularnie w formie listów e-mail. Filmy instruktażowe z opisami i karty pracy pozwalające na realizację praktycznych celów kursu. Lekcje przesyłane będą przez 5 tygodni we wtorki i czwartki.
Pakiet instruktażowy z moim aktywnym udziałem – 340 zł: Ten sam zestaw 10 lekcji online plus pięć sesji pytań i odpowiedzi prowadzonych przeze mnie na żywo w grupie na FB lub indywidualnie przez Messenger.
Osoby, które już wcześniej uczestniczyły w moich kursach podstawowych, a chcą przypomnieć sobie ‘jak to się robi’ przed nowym sezonem zapraszam do dołączenia do spotkań live bez konieczności wykupienia całego pakietu. Zainteresowane i Zainteresowanych taką opcją proszę o kontakt przez formularz zgłoszeniowy lub na adres: malgorzata@kompostella.pl
Dane do wpłaty:
Kompostella Małgorzata Witczak
Rachunek ING: 62 1050 1445 1000 0097 3139 9672
Tytuł wpłaty: Kurs ‘Wiosenna przemiana’
Bardzo proszę o informację emailem po dokonaniu wpłaty na adres: malgorzata@kompostella.pl
Dlaczego teraz?
Świat ulega bardzo szybkim przemianom. Otaczanie się sprzyjającym środowiskiem pozwala lepiej adoptować się do zmian i jest naszym codziennym azylem.
Zmieniasz się ty, zmienia się twoje nastawienie do świata? Zadbaj o to, aby twoja przestrzeń nie była ciągle o krok za tobą. Jeżeli zmienia się i ewoluuje twoje życie, to świetny moment na dostosowanie twojej bezpośredniej przestrzeni do twojego nowego JA.
A jeżeli nowe JA jest zafascynowane przyrodą, zdrową żywnością, sprzyjającym klimatem do odpoczynku? To jest właśnie ten czas, aby twój taras, ogród, pole, a nawet podwórko nabrały należnego blasku.
W ogrodnictwie kluczowe jest stworzenie zdrowej i bogatej gleby, podstawy uprawy zdrowej żywności. Dlatego rozpoczęcie w kilku podstawowych, łatwych krokach tworzenia pierwszej permakulturowej grządki to podstawa sukcesu w leniwym ogrodnictwie.
Małgorzata
Pochodzi z Krakowa, a od kilku lat jej miejsce na ziemi, to Kompostella, półhektarowe gospodarstwo w województwie świętokrzyskim, które tworzy wspólnie z partnerem Maćkiem. Projektuje stopniowo produktywny ogród leśny. Selekcjonuje najlepsze lokalne warzywa i owoce w celu wyczarowania jak najlepszej zdrowej żywności we własnej kuchni. Nadmiarem dzieli się sprzedając autorskie przetwory i przyprawy lokalnie i przez sklep internetowy. A wiedzą dzieli się opowiadając o życiu i uprawie ziemi zgodnie z zasadami permakultury na stronie FB Kompostella i na blogu ekoKompostella.
Fascynuje ją powstawanie żywności od momentu tworzenia wartościowej gleby, poprzez naturalną uprawę, aż do zachowywania smaków i wartości odżywczych w słojach i butlach. Bo wszystko to można osiągać lokalnie, dla zdrowia społeczności i bezpieczeństwa żywnościowego nas wszystkich.
Małgorzata: "Z koncepcją permakultury zapoznałam się dzięki warsztatom i wykładom Bena Lazara www.permakultura.edu.pl. Ukończyłam dwuletni kurs certyfikacyjny projektowania permakulturowego organizowany przez Permaculture Women's Guild www.permaculturewomen.com.
Moi ulubieni mentorzy w zakresie domowej fermentacji i tworzenia octów domowych: Octy Lileusza, Sandor Ellix Katz, Pascal Baudar"
Rekomendacje
*****
“Gosia to osoba, która zaraziła mnie permakulturą. Prowadzone przez nią kursy to duża dawka praktycznej wiedzy, którą można od razu wykorzystać. Jednocześnie emanują też ogromnym spokojem. Czuć w nich kobiecą energię – spokoju, delikatności, uważności. Urzekło mnie takie medytacyjne podejście do prac w ogrodzie. Zwłaszcza, że na swoich grządkach widzę, jak świetnie się ono sprawdza.
Gosia jest wspaniałą nauczycielką. Mocno czuć, że to co robi i o czym mówi, płynie prosto z serca. No i wytwarza też wyśmienite octy Bardzo polecam!”
Marta
“Dzięki twojemu kursowi po raz pierwszy w życiu oglądałam kwiaty cukinii nie tylko na zdjęciach na Instagramie, ale przede wszystkim na własnej grządce. A radość ze zjedzenia własnoręcznie wyhodowanej fasolki, jej smak był nieporównywalny z żadnym wykwintnym daniem. I za te doznania jestem ci niesamowicie wdzięczna!
Uważam że umiejętność wytworzenia własnego jedzenia jest i będzie niesamowicie istotną umiejętnością w nadchodzących czasach, a umiejętność zrobienia tego w ekologiczny sposób zgodny z zasadami natury jest naszą powinnością i obowiązkiem wobec Matki ziemi.
I to jest wspaniałe w twoim kursie: przepięknie uczysz tych umiejętności i tej wrażliwości!”
Justyna